neljapäev, 20. jaanuar 2011

Maailma kõige lihtsamad viisid vabatahtlikkuse aasta tähistamiseks

Kui te veel ei tea, siis saabunud on Euroopa vabatahtlikkuse aasta. Siin on seitse tasuta ja minimaalset ajakulu nõudvat võtet igale vabaühendusele vabatahtlikkuse aasta tähistamiseks. Tore oleks, kui lugejad saaksid omalt poolt ideid lisada - eesmärgiks võiks olla aasta lõpuks leida 100 head (aga lihtsat!) ideed :)
  1. Märka, kui keegi vabatahtlikku tööd teeb. Näiteks on EMSLi jututubasid aidanud korraldada vabatahtlik Gertrud. Pole mingi vaev jututubade teksti juures seda ühe lausena ära märkida.
  2. Usu vabatahtlikkusse. Kui mitmeid kordi olen ma istunud aruteludel, kus käib arutelu: "Kes võiks seda teha?" - "Äh ma ei usu, et keegi seda tasuta teeks." Nagu mis mõttes? Arvan, et kõige parem viis vabatahtlikkuse aastat tähistada on oma suhtumist muuta ja olla rohkem lootusrikas, eriti vabatahtlike suhtes.
  3. Tee ruumi vabatahtlikule. Ole vabatahtlikele enam avatud. Mõelge organisatsioonis oma tavaliste tegevuste juures, kus saaksid vabatahtlikud kaasa lüüa.
  4. Proovi uusi viise. Kui seni olete kaasanud välisvabatahtlikke, siis nüüd otsige lisajõude kodu lähedalt, kui eelmisel aastal osalesid vabatahtlikud pigem konverentsimappide komplekteerimisel, otsi sel aastal püsisuhet mõne nö professionaalse vabatahtlikuga. Uued võimalused pakuvad rohkem võimalusi õppida ja areneda ja - tõesti - mille muu pärast vabatahtlikku tööd siis üldse tehakse.
  5. Tee vabatahtlikku tööd mõtestatult. Miks sa soovid selles ettevõtmises vabatahtlikuna osaleda? Mille võrra soovid targemaks saada, mida juurde õppida? Ja kas need ootused täitusid? Mida sina teeksid teinekord teisiti? Oled oma tähelepanekuid teistega jaganud? Tühipaljas sahmimine on paljude hädade algus.
  6. Avalikusta oma tegevusi. Teed organisatsioonis mõnd üritust, mis vabatahtlikkuse aasta ideed toetab? Hea võimalus on panna see Euroopa Vabatahtlikkuse aasta kalendrisse.
  7. Pane logo kodulehele. Kui sa korraldad enda juures pidu, mõtled ju ka, kuidas toas mööblit ümber sättida ja milliseid küünlaid põletada. Vabatahtlikkuse aasta on ka nagu pidu ja logo kodulehel igati sobiv kaunistus.
Jõudu!

1 kommentaar:

Tuulike ütles ...

8. Kohtud mõne tuttavaga, keda pole ammu näinud. Tema küsima: "Kuidas läheb, millega tegeled?". Sina vastu: "Tänan küsimast, hästi läheb. Korraldame siin vabatahtlikega üht-teist põnevat. Aga ise, kas oled ka vabatahtlik? Mida vabatahtlikuna teed?". Ja siis muidugi kuulad, millega ta vabatahtlikuna tegeleb ja siis: "Väga lahe, tubli, tubli!". Või kui ta pole vabatahtlik olnud, siis on ju hea võimalus talle natuke seletada ja isegi vabatahtlikuks kutsuda.