kolmapäev, 22. oktoober 2008

Veri, sitt ja laibad


Böö - neid polegi! Just seepärast meeldis nn Laste Maailmas ehk Disaini- ja Arhitektuurigaleriis avatud näitus Gruusiast mulle, ja samal põhjusel ei erutanud ta odavaid ajakirjanikke, nagu see just nii sõnastatud oli kellegi poolt.

Kaido Haageni suurtest piltidest ja Liivo Niglase videolõikudest koosnev sünge näitus kannab pealkirja "Seinad 080808" ning seintest ta suuresti ongi, või vähemalt, mis neist mõni nädal pärast pommitamist järele on jäänud. Lisaks portreed täiesti elus inimestest ja üksjagu lugu räägivad juurde videolõigud. Võtke aega. Omaette nüansi annab veel tehnika - Kaido tassis seal palavuses ilget kolakat aparaati (negatiiv 9x12 ja 13x18 cm), nii et avastamisrõõmu või -kurbust leiab iga suureformaadilise foto detailidest tükk aega.

Ma ei kuulu ilmselt nende sekka, kes raudpolt leiavad, et see kõik võib korduda ka Eestis (kõik kaadrid on muide... kuidas seda nüüd korrektselt öeldagi... noh Gruusiast, mitte Lõuna-Osseetiast või Abhaasiast, mis on märk omaette); ega nendegi sekka, kes peavad asteroiditabamust tõenäolisemaks, aga noh, hea kodanik muretseb ka niisama naabrite pärast ja georgiinlased on meiega ju alati sõbralikud olnud.

Avatud 1. novembrini, toetab kaitseministeerium. Meeldiv vaheldus vähemasti kamina pildisolekule sammaste-tankidega (Riinaga arenes avamisel väike vaidluski, aga las see jääb). Mingi maigu näitusest saab kätte siit, kus ma ka neid Kaido fotosid avaldasin.

Kommentaare ei ole: