kolmapäev, 3. juuni 2009

Kuidas EMSL lörtsis ausad valimised


Nii lihtne oleks Keskerakonna järjekordsele laamendamisele vastata „A vata miuksed te ise olete!“ A vata ei vasta.

Esiteks oleme me paljudes asjades hulga paremad kui erakondade materdamine (mis on ka liiga lihtne), me ei taha EMSLi nimel mingit viiendat või kuuendat võimu esindada, vaid kõigest, et mingi osa valijaid teaks hea valimistava põhimõtteid ja teeks selle põhjal omad järeldused, sh valimisotsused. Tava polegi minu arust mõeldud niivõrd erakondadele endile, kuna ega keegi siis kogemata tava (või seadustki) riku, ikka täie teadlikkusega. Ise oleme sõna võtnud seni vaid siis kui mõni meediaväljaanne hinnangut on küsinud. Mis, tõesti, olid Keski suhtes.

Kui sisupoolt vaadata, siis ega väga lihtne ole ka kusagilt kinni võtta, eriti kui asi pole juriidikas, vaid moraalis. Nt ründab Kesk, et Reform kasutab mingit messi korraldades riigi raha valimiskampaaniaks, aga ise väidab Kesk, et oma esinumbriga linna raha eest valimisreklaam oli täiesti neutraalne. Meie EMSLis ei ole küll need, kes tahaks sinna ventilaatorisse oma nina toppida, loodame ikka seda, et valija saab vähehaaval targemaks ja hea tava järgimist otsustatakse sealtkaudu. 

Puhtfüüsiliselt nõuaks ka kõvasti ressurssi, et käia telgist telki, lugeda voldikuid ja plakateid, kas mõni rikub head tava. Puhtalt see mõtegi on eemaletõukav ja jälk, kui värskeid klassikuid tsiteerida. Mis tahes erakonna omade. Ja mis kasu sellest oleks? Tavaga mitteühinenud Keskerakonna pidevad EMSLit ründavad pressiteated on ju ise ilmselgeks tõestuseks niisuguste moraalinormide vajadusest.

Põnevam on aga, kui jälgida kampaaniaid hea tava punkti „Valimislubadused on seotud valitava esinduskogu pädevusega, keskenduvad enam plaanitavale poliitikale, mitte mõne konkreetse isiku või grupi headele või halbadele omadustele“ valguses. Seda rikuvad mu isikliku arvamuse kohaselt ju pea kõik, rääkides väga suurel määral teemadest, mis pole kuidagi europarlamendi või enda poliitikagagi seotud, vaid Kesk vastandub üheselt „Ansipi valitsusega“, Reform omakorda „piduritega“ jne jne. Mis mõte siin on üldse kommenteeridagi?! Tark mõistab, loll ei saa nagunii aru.

Kursusetöö saab kirjutada ka analüüsides sõnumeid tava punkti „Hoidutakse valijate hirmutamisest ja äraostmisest ning rahvusliku, sotsiaalse, rassilise või muu grupikuuluvuse kaudu vastuseisu õhutamisest“ osas, aga mul pole aega praegu seda ise ette võtta.

Kirjutame igatahes EMSLi poolt pärast valimisi pikema ülevaate toimunust ning kutsume enne KOV valimisi erakonnad jälle arutelule.

----
LISA: Lihtsalt fakt, et küsisime Reformilt järele ja erakonna logoga lendlehed ei olevat mingil juhul sotsmini suurema kampaania rahaga tehtud, vaid erakonna kontoris paljundatud.

2 kommentaari:

raivo orgusaar ütles ...

Tänu lollide ja ükskõiksete enamusele, püsivadki võimul aferistid, libekeelsed kavalpead ja kultuurkriminaalid, kellest hoolivad ja tarkad kahjuks enne lollide elimineerimist kunagi jagu ei saagi...

Olukorra muutmiseks tuleb IQ testi põhjal jätta tagumine 50% kodanikest ilma valimisõigusest. Väidate, et pole demokraatlik? Kas kaudne presidendivalimine, parteisisene häälte kantimine, tühje lubadusi välja pritsinud kandidaadilt hääle tagasivõtmisvõimaluse puudumine...
Kas see on demokraatia? Pole, aga kõik vaikivad, vaikigu ka IQ testiga valimisõigusest ilmajäämise puhul...

alari ütles ...

A kuidas massi targemaks teha?

Mind muidu täitsa intrigeerivad need teostatavamad ehk demograafiapõhised ideed, et valimisiga allapoole tuua, aga samas ka ülevaltpoolt lõigata, et mingist east vanemad enam valida ei saaks...