pühapäev, 14. juuni 2009

Vihmase ilma vidinad

Mida teie internetis teete? Loete uudiseid? Sirvite veebipäevikuid? Külastate uut rahvastikuregistrit orkut.com? MSNi ja skaipi ma parem vist ei mainigi ...

Tahtsin jagada paari harivat internetiportaali, millel tasub üsna regulaarselt silm peal hoida igal endast lugupidaval kodanikuühenduse eestvedajal.

Social Innovation Conversations - olen mtü-teemalisi artikleid lugenud sealt varemgi, aga eilne ahhaa-moment oli seoses allalaetavate loengutega (vt search/browse Podcasts). Laadisin mõned loengud oma mp3-mängijasse ja tavaliselt igav kahetunnine bussireis möödus märkamatult, aga samas ulmekasulikult.

TED - minu üks suuri lemmikuid, kus kuni 20-minutiliste videoloengutena esitavad suured mõtlejad suuri ideid. Algselt olid peamised teemad tehnoloogia, keskkond ja disain, aga tänaseks on skaala väga lai ja portaalile sattudes on mõistlik kasutada otsingut kas huvipakkuvate teemade või kuulsate kõnelejate lõikes. Mulle eriti meeldib, et loengud on lühikesed (esialgne formaat oli 18 minutit pikk), kõnelejad on fantastiliselt head esinejad ja kohapealne emotsioon tuleb nii ehedalt esile.

YouTube EDU - viimasel ajal enam populaarsust kogunud juutuubi õpetlik variant, kus taas otsingusse "NGO" või nt "management" sisestanud, leiab nii mõndagi kasulikku.

Ja lõpuks minu viimase aja suur vaimustus nimega Twitter. Seal võib teha endale valiku, kelle 140-tähemärgiseid sõnumeid soovid jälgida. Tõsi, sealt saab teada, millal Ashton Kutcher oma koeraga jalutamas käib, aga leiab ka täiesti kasulikke asju, nagu näiteks USA tunnustatud juhtimiskonsultandi Bonnie Koenig'i lugemissoovitused või TED-portaali ühe eestvedaja Chris Anderssoni mõtted või ka hetkel aktuaalsed presidendivalimised Iraanis. Ka EMSLi juhtimise jututoad püüavad ajaga kaasas käia ja koolitustel toimunust ülevaadet anda.

Minu soovitus siinsele lugejale: võtkem igal nädalal kaks tundi, et iseennast internetis harida. Edasijõudnumad võiksid ka ise uut sisu luua, sest nagu näha, liiga palju eestikeelset materjali kodanikuühenduse juhtimisest pole. Kuigi ilmselt portaalid juhtimine.ee ja areng.ee võiks koostööks valmis olla.

Vabandust, et ühtki nalja siia sissekandesse ei tulnud.

Kommentaare ei ole: