kolmapäev, 28. jaanuar 2009

tulnvars töl tulnvars

Sain täna, 28. jaanuaril ühest riigiasutusest nihukese "kontorist väljas" automaatvastuse, et analüüsisin seda mingi pool tundi, kuna mul oli tõesti tarvis teada, millal ametnik mu kirja loeb ja vastata võiks:

Subject: Olen 29.-20. jaanuar kontorist väljast

Olen kontorist väljas alates 28.01.2009 ja ei saabu tagasi enne kui 29.01.2009.

Vastan Teie kirjadele esimesel võimalusel, kuid mitte varem kui 2. veebruaril. Kiirete küsimuste korral palun minuga ühendust võtta telefoni teel (6XX XXXX)

Võimalikke küsimusi, millele teie äkki vastata oskate:
- millal ametnik kontorist väljas(t) on?
- millal ta tagasi tuleb?
- enne mida ta ilmselt tagasi ei tule?
- kui palju teda kokku kontoris ei ole?
- millal ta meili loeb/ei loe?
- kas e-mail-free friday on jõudnud Eestisse?
- kas ajaränne on võimalik?
- kuidas ta samas lauatelefonile vastata saab?
- ja kus kurat ta reedel on??

Ega ma ei tea ka, kunas õiged vastused selguda võiks, aga kes vähemalt seitsmega täppi paneb, saab nägusa vimpli isikuttõendava dokumendi alusel valvelauast. Või nooh, pagan, tegelikult vajub avalik teenus meil koos majandusega üheselt suletuse poole - juba teise riigiasutuse avastasin täna, kus pole viimase koondamistsunami järel enam all valvurit, ja seekordses isegi uksekella mitte. Pead teadma, kelle juurde lähed ja tema telefoninumbrit. Minu kontakt, igipõline ametnikuproua, tundus ka suht häiritud, rõhutades, et see on nüüd ta isiklik mobiilinumber, mille peab andma. Nagu läheks võõrale korteripeole, ma ütlen. Aga mis teha, eks me kõik peame alla võtma ja vähem jooma.

Ah, tegelt on see meilivastus lihtsalt naljakas ja eks me teeme kõik jaburaid näpukaid. Päriselt ma ju tean, et tegu on kohutavalt ülekoormatud üksusega ja eks jube rasked ajad ootavad ka end seni ehk turvalisemana tundnud kolmandat sektorit ees, kuna järgmise kärpimisvooruga saavad ka meie suuremad toetusprogrammid litaka lõpuks.

Kokkuhoiust ma saan aru, toetan ebapopulaarseid otsuseid ja kindlasti ei pane ma end valitsuse ees looma moodi röökides põlema nagu ametiühingud (täna oli mingi piinlikult dramaatiline teade Harri-taadul jälle), mu pärast võib nemadki koos II sambaga külmutada ja pinsiiga kõvasti tõsta (v.a ehk hüsteerilistel aktivistidel), aga närvi ei aja niivõrd see, et kiire areng peatub, vaid et mingite teemade või inimestega tuleb täiesti otsast peale hakata, kusagilt, kus 5a tagasi olime, kuna nt riigiametnikke on nii palju koondatud või nende tööd ümber jagatud, et üldise teadlikkuse nivoo kodanikuühiskonnast lendab kusagile sügavamale punasesse jälle.

2 kommentaari:

urmo ütles ...

Haa, ja tavaliselt kurdavad kodanikuühendused, et neil on raske aru saada ametnike koostatud eelnõudest ja seletuskirjadest! Aga isegi lihtne automaatvastuse tekst võib pakkuda põnevat peamurdmist!

Anonüümne ütles ...

Ametnik teavitab ausalt, et ennem esmaspäeva ta kirjadele vastata ei jõua.
Ma pole ametnik aga aru sain küll (kuigi pidin kalendrit vaatama).