teisipäev, 19. jaanuar 2010

Hea kodaniku maks?

Selle vahva Maalehe viite järgi lendaks riigid ilmselt uperkuuti, kui kõik head kodanikud oleks. Kui aeg kunagi sinnani jõuab, tuleb ilmselt hea kodaniku maks kehtestada ...

Tõhus maksumaksja suitsetab, joob ja sureb noorelt
Heaks kodanikuks peetakse inimest, kes ei joo, suitseta ega saasta keskkonda. Ta on korralikult koolitatud ning teeb innukalt tööd. Samas pole selline inimene kuigi tõhus maksumaksja.
Samas igapäeva unustatud sangar teeb kõvasti tööd, kuid on kehvasti koolitatud. Ta joob, suitsetab palju ning sõidab ohtralt autoga. Mida rohkeb ta tarbib maksustamisele kuuluvaid tooteid, seda enam maksab toob ta raha riigikassase tavapärase tulu- ja käibemaksule.
Kui selline inimene on teinud kogu elu tööd, pole olnud töötu ning sureb enne pensionile jäämis, siis toob ta riigile rohkem raha sisse kui kulutab, tõdes Soome riikliku uuringukeskuse uurija Timo Rauhanen Ylele. Seega on selline inimene teinud tõelist kangelastööd kui vaadata majanduse rahastamist.
Alkoholi ning tubaka tarbijad maksavad rohkem makse kui need, kes neid ei tarbi.
Tampere ülikooli professor Pekka Rissanen ütles, et suitsetajad maksavad maksudena riigile enam kui kulub raha suitsetamisest tingitud haiguste raviks.
Samas ei ole suitsetamisest tingitud haigused kindlasti mitte kerged ning võivad osutuda üsnagi piinarikkaks. Alkoholi tarbimine toob aga kaasa probleeme pere- ning tööellu.
Ohter suitsetaja, alkoholi tarbija ning autoga ringi sõitev igapäeva kangelane on traagiline inimene, kes kogub tulusid riigikassasse kuid ohverdab enda ja oma hinge.


3 kommentaari:

Larko ütles ...

Kust pärineb arusaam et suitsetaja ja (mõsitlikus koguses) alkoholi tarvitav inimene ei võiks olla "hea kodanik" ka maksulaekumisele vaatamata?

alari ütles ...

"mõistlik kogus" on ilmselt kõige suhtelisem faktor siin ...

Larko ütles ...

Seda muidugi, kuid mu küsimus seisnes ikkagi selles, kust on võetud, et "hea kodanik" ültse juua ja suitsetada ei tohiks. Seda eriti ei viitsi küsidagi, kes üldse selline "hää kodanik" võiks olla ja mille poolest ta mitte nii heast erineb :-)