esmaspäev, 4. mai 2009

Vajame kadeduse kärpekava

Ajal, mil käib eelarvete ning unistuste kärpimine, on kohane kärpida ka kadedust. Selline idee sündis meil Lümanda mõttekojas.

Kadedate naabrite keelepeks ja varjamatu kahjurõõm iga väiksemagi ebaõnnestumise korral pärsib ettevõtlike inimeste tööindu. Tugevad ja teotahtelised inimesed saavad sellest ehk üle. Kuid seesama kadedus kipub tekitama tõsiseid tõrkeid töökohtade loomisel ning ettevõtete laienemisel, olles tegelikult risti tee peal ees vallarahva jõukuse ja turvalisuse kasvul.

Näiteks on kohalikul edukal ettevõtjal pea võimatu lähikonnast töökäsi juurde leida, sest kohalikele ei kõlba oma valla mehe palgale minna – kadedus ei luba “naabri sulaseks” hakata. Samuti pole lihtne mitme majapidamise peale uut traktorit või muud vajalikku töövahendit osta, sest “äkki saavad teised osanikud sellest rohkem kasu”.

Kogu kadedust korraga ära kärpida ei saa – ja ilmselt ei tohigi, sest siis kaoks viimnegi konkurentsitahe ja -võime. Küll aga võiks igaühel olla oma väike kadeduse kärpekava, mille alusel kadedust jupphaaval koomale tõmmata. Näiteks esmalt kärpida kaheksa protsenti ja siis veel kolm.

Kommentaare ei ole: