teisipäev, 18. november 2008

Ahelreageerijad Londonis: peaministriga telgis

„Ahelreaktsioon 2008“, mille pärast seekord Londoni väisan, algas hommikul Thamesi äärde püstitatud lillades ja roosades toonides küütlevas hiigeltelgis nii intensiivsete tutvumisülesannetega („Saage tuttavaks oma kõrval istuvate inimestega!“, „Nüüd leidke keegi, kes teeb sarnast asja mis teie!“, „Nüüd keegi, kes teeb midagi hoopis teistsugust!“, „Nüüd minge teise lauda ja hakake jälle otsast pihta!“), et esimese tunni järel olin juba täitsa läbi ja vajanuks väikest uinakut.

Mu enda ülesastumine „Ahelintervjuude“ rubriigis selgus olevat lõunapausi meelelahutus tulise kanapaja ja riisi kõrvale. Kõigepealt intervjueeris mind brittide Aasta Ärinaine ning seejärel mina Gordon Browni noortepoliitika nõustajat. Nagu hiljem välja tuli, mõni isegi kuulas. Meie kohta laval seda öelda ei saa, sest heli võttis meie huulilt pääsenuna kõigepealt teha väikese tiiru kõlarites, tuli siis truu kutsika kombel lavale tagasi ja moodustas koos rääkija uute sõnadega vallatu müha. Kui ise kõnelesid, polnudki sellest suurt midagi, kes meist siis siia ikka ennast kuulama tuli, aga vestluspartneri küsimustest ja vastustest arusaamine käis rohkem huultelt lugemise ja oletamise teel. See-eest avastasin ise intervjuud tehes ühel hetkel, et olin kenasti sisse võtnud klassikalise matitalviku poosi, nii et vähemalt pealtnäha pidi kõik ordnungis olema.

Päeva lõpetas Gordon Brown ise, kes ühtlasi avas sellega Üleilmse ettevõtlusnädala. Hea küll, Eesti inimesena ehk ei oskagi seda teab mis eriliseks faktiks pidada, meil on ju võimalik peaministriga toidupoeski kokku saada. Küll aga tundsin kadedustorget, millise enesestmõistetavusega pühendab Brown oma ettevõtlusnädala avakõne sotsiaalsele ettevõtlusele („Free market can not be value-free market“), samal ajal kui meie peaministripartei liidrid – kah ju väidetavalt ettevõtluseksperdid – seda mõistet parimal juhul oksüümoroniks peavad. Mitte et hiljuti Langi varrukast pudenenud ideed halvad oleksid, aga mu meelest on mõttetu raiskamine rääkida ettevõtlusest ja ühiskonnast just nagu lahus seisvatest asjadest, nähes ainsat seost selles, et kui ettevõtlusel läheb hästi, on ka rohkem maksuraha sotsiaaltoetusi jagada.

Brown lõpetas oma kõne Nelson Mandelat tsiteerides, olles enne seda rääkinud, kuidas kevadel Londonis Mandela 90. sünnipäeva puhul toimunud kontserdil esitles ta juubilarile teiste seas Amy Winehousi, kes oli seepeale öelnud, et „Mandela ja mu abikaasa on väga sarnased, mõlemad on pikalt vangis istunud“.

PS! Heateo-rahvas, Catriona tervitab!

1 kommentaar:

urmo ütles ...

Artur on Heateo päevikusse pannud ka videolõigu Browni esinemisest, soovitan vaadata: www.heategu.ee/?id=1921&p=625