pühapäev, 19. aprill 2009

Liida või ise

Pidin klassiõe täna liigavarahommikul Türilt Kiviõlli viima ja sattusin, suht harva maal käies, taas eksituste komöödiasse. Järvamaa osa oli tuttav, Tapast möödasõit sama kole kui 20 aasta eest, silma jäi südantsoojendavat väikeettevõtluse brändingut nagu OÜ Rainer Gruppi kuuluv kauplus Mare jne.

Siis saabub Mordori piir, ükskord läks täpselt seal isegi ilm koledaks, Rakvere taga siis. Mõtlesin Sämist üle Sonda lõigata, aga ühel hetkel kadus näiteks tee ära. Jäid augud ja nii kogu aeg. See polnud isegi mingi metsatee, vaid Sonda on soliidne vald - ca tuhat elanikku!

Järgmisel hetkel leidsin end suure tuhamäe kõrvalt ja jõllitasin silti, mis edasi ei lubanud sõita, kui ma keemiavedu ei tee vms. Proovisin teist teeks peetavat kuumaastikku, saabus teine tuhamägi, kusagil paremal pidanuks Kiviõli olema, aga peale omavalitsuste algus- ja lõpusiltide muid viiteid (vist riigimaanteed) ei leidnud. Kaart ja telefoni GPS aitasid õigele otsale. Kiviõli on muide juba järgmine omavalitsus, ligi 7000 elanikuga linn.

Hakkasin Tallinnasse edasi sõitma ja mida polnud, on taas sildid, kust see tee siis Leningradi ja kust Lasnamäe poole viib. Küll aga algas kohe juba kolmas omavalitsus viimase 15 min jooksul - Lüganuse vald, taas nii 1000 elanikuga, pindalalt Sondast kolmandiku võrra väiksem. Rekordi mõttes võinuks keerata korraks paremale, olnuks nii kahe minutiga Püssis. Püssi on loomulikult jälle omaette omavalitsus, nii pindalalt kui rahvaarvu poolest (1500 in) selline... Rocca al Mare keskuse suurune, ütleme kolmapäeva lõunal.

Nii, vaatame siis nüüd, mis saaks, kui nad ühineksid. Vallamaja jääks kaugele? Igaühe unikaalne (kaevandus)identiteet kaoks? Demokraatia kannataks? Keegi võiks mulle seletada.

Põnevate ida-faktidena veel, et Kohtla-Nõmme linn on Püssist pindalalt 2x suurem, aga veel väiksema elanikkonnaga (asudes ise keset Kohtla valda, kus elab kah vaid 1700 inimest); Alajõe vallas elab aga nats üle 300 inimese. Kes teab, kus see asub üldse? Ja selliseid tinasõdureid on üle Eesti kümnete kaupa.

Olgu öeldud, et ma muidu üritan mitte stereotüüpe toita, nagu pole mul vähimatki Ida-Virumaa vastu. Mu pärast ajagu asju ametlikult kas või valgevene või ukraina keeles, kui nad asjad ainult aetud saaks. Jõhvi on mu arust täitsa viisakas koht, Sillamäe võrratu arhitektuuriga ja Narva koos Jõesuuga kõige teenimatumalt tähelepanuta kohad Eestis.

Aga ma kardan, et Eestis on üksjagu korteriühistuid, kus elab rohkem inimesi kui päris mitmes meie omavalitsuses...

Omavalitsuste tunnuslausete keskmisest vaimutusest inspireeritud pealkirja võin regionaalministrile sloganiks kinkida.

2 kommentaari:

Siim Männik ütles ...

Kõrvutasin just omavalitsuste maksumaksjate arvu languse ja elanike arvu tabelit. Detsembrist veebruarini on üle 10% maksumaksjatest kaotanud 13 omavalitsust, neist 12 on alla 2000 elanikuga ja üks on Paldiski (natuke üle nelja tuhande). Alari poolt mainitud Püssis (1839 elanikku) miinus 10,03%, Alajõel (505 elanikku) 12,1%. Kõige jõhkram Piirissaarel, kus 18-protsendiline maksumaksjate arvu langus kajastub märtsi seisuga ka 22-protsendilises tulumaksu laekumise languses.
P.S. Aprilli alguse seisuga on Sondas rahvastikuregistri andmetel 962 elanikku.

Aare ütles ...

jah, ma arvan ka, et see numbrite rittaladumine ja ütlemine, et 1000 on liiga vähe ja 2874 on näiteks täpselt paras, pole üldsegi mitte lihtsustav lähenemine probleemile. (Või oot, kas keegi üldse mainis, et mis või kus see probleem täpselt on? Aa õige, ei maininud jah, küllap siis probleem ongi ainult numbrites)

Mulle ikka järjest enam tundub, et eestlased on leidnud enda rolli maailmas - me võime nüüd minna ja öelda kõigile riikidele maailmas, et näete, just 2874 elanikku olgu igas kohalikus omavalitsuses, nii on kõige õigem.
Ja kohe kui tulumaksu maksjate arv omavalitsuses langeb alla mingi kriitilise piiri, siis tuleb need kinni panna. Ja nii me lahendamegi kõik probleemid. Oi, küll see elu on ikka lihtne ja hea.