teisipäev, 18. november 2008

Tarkust rohkem kui penni eest

Täna tõttasin Tartusse teadlikult tallinlase tempoga - just täna õhtul toimus teistkordne maailmakohvik klubis Maailm, mis tõi head kodanikud kokku oma mõtteid jagama ja uusi ideid genereerima.

Maailmakohvik (world cafe) on lihtne viis tuua kokku inimesi, et arutleda neile oluliste teemade ja küsimuste üle. Kohvik on koht, kus inimesed soovivad vabalt rääkida ja oma mõtteid jagada teemadel, mis neile tegelikult korda lähevad. Maailmakohviku läbiv idee on, et ühistes vestlustes, liikudes ühest lauast teise, sünnivad head mõtted ja uued ideed. Meetod on omamoodi metafoor – oma elu, organisatsiooni, erinevaid kogukondi luues liigume ka justkui ühest kohvikulaua vestlusest teise alati midagi maha jättes ning midagi kaasa võttes.

Üks suuremaid ühenduste liidreid hõlmanud maailmakohvik toimus viimases EMSLi suvekoolis, kus püüdsime iseloomustada head juhtimist. Osaliselt inspireerituna seal tekkinud vabast õhkkonnast ei jätnud kolm tubli tartlast - Evelin, Tiina ja Oliver - ideed ripakile ja tegidki ära. Igakuise maailmakohviku. Kaasasid Eesti maailmakohvikute kuninganna Pireti ka ja nii planeerivad juba kolmandat kogunemist.

Kuigi jäin täna hirmsal kombel hiljaks ja jõudsin osaleda vaid viimases aruteluringis, oli juba klubisse sisenedes selge, et tegemist on väga liigutava kogunemisega, kus tekkis uusi ideid, avaldus ammusettinud mõtteid, sai nalja ja tarkust. Nii langesin oimetult diskussiooni ehete ja kosmeetika mõistlikuma tarbimise üle. Aga lisaks sattusin lugema, et 17. sajandil kutsuti Inglismaal kohvikuid "ühe penni ülikoolideks", kus ühepennise sissepääsu eest võis inimene osaleda seminaridel, kahe penni loovutamisel sai ka kohvi arutelu kõrvale ja õiguse lugeda ajalehti.

Võrreldes seniste maailmakohvikutega Eestis on Tartus toimuv eriline, sest see on avatud kõigile, kellele väljapakutud teema korda läheb. Esimesel korral arutati meie aja kangelaste rolli üle, teisel korral pidi tegema valikuid nafta ja tarbimispeo vahel, kolmandal korral ... saate peatselt teada kasvõi e-emsli kaudu, sest omalaadseid ettevõtmisi heade kodanike osavõtul ei jäta me tähelepanuta.

2 kommentaari:

Kristiina ütles ...

Kui tore mõte ja näib, et ka teostus! Kasutada maailmakohvikut seltsielu edasiarendusena, heade mõtete tekitamise kohaks üldinimlikel põnevatel teemadel. Maailmakohviku traditsioon Maailma klubis, see kõlab kui midagi, millele järgmine-ülejärgmine põlvkond hakkavad tagasi viitama, sest "just seal käisid koos need ja need inimesed, pannes aluse neile ja neile ideedele ja tegudele".

Maailmakohviku vormist saab kuninganna Pireti sulest pisut lähemalt lugeda ka:
http://www.mitteformaalne.ee/index.php?id=623
;)

Anonüümne ütles ...

Elina, Sa oled asjast täitsa õigesti aru saanud. :)
Ja Sinu poole pealt „sissehüppamine” tõestas, et avatud kohvik toimib väga hästi – põnevate aruteludega on võimalik liituda igal ajahetkel ja ikkagi enda jaoks sealt parim kätte saada.
Maailmakohvik on ka ses mõttes väga hea formaat, kuidas samal teemal avalduvad väga erinevad mõtted, seisukohad, ideed, arvamused … Eksole, teate ju isegi. Kuid ma ikka ja jälle üllatun, mida inimesed tegelikult endas peidavad! Ja tõepoolest, maailmakohvik toob selle kõik välja! Ega asjata öelda, et ühistes vestlustes sünnivad head mõtted ja uued ideed.
Igal juhul loodame ajada inimestele olulist asja – arutleda teemadel, mis puudutavad neid isiklikul pinnal ja samas on aktuaalsed ka ühiskonnas laiemalt. Samuti loodame, et nendest vestlustest sünnivad uued algatused. Saime meiegi ju idee ise maailmakohvikus osaledes.
Ja omamoodi eksperimenteerimine on see ka. Sest me ei tea kunagi ette, kes on seekordsed kofikulised või kuhu arutelu omadega ükskord välja jõuab.
Igajuhul on alati põnev, mis sellest kõigest sünnib. Ega me tulemust kui sellist taga ei ajagi. See, mis laudkondade aruteludes sünnib, jääb ju kohvikulistele endile, mille üle saab igaüks edasi mõtiskleda.
Aga ootame põnevusega ettepanekuid, ideid järgmisteks maailmakohviku teemadeks. Kohtume 15. detsembril klubis Maailm! Tartu ruulib!
Evelin