teisipäev, 14. oktoober 2008

Kena kaasamine

Tuli väike kaherealine kirjake, mis teatas, et üks muudatusettepanek läks Riigikogu õiguskomisjonis läbi. Tänasin ja kustutasin. Siis hakkas mõtlema, et kurat, see oli ju kaasamine ja suht harvaesineval moel.

Kirjutajaks oli lihtsalt vana tuttav, aga ikkagi praegune Riigikogu liige Toomas Trapido, kes küsis juba mõne nädala eest, kas meneteluses olev MTÜde jt seaduste muutmise eelnõu vajab mingit kohendamist ja mis me arvame. Hüva, meie arvamust küsiti ammu mullu suvel ka Justminni poolt, aga eks Riigikogu ikka muudab natuke eelnõusid. Väga harva saadab aga mõni Riigikogu komisjon küsimusi või kutseid koosolekuile - neile peab ikka ise trügima -, ja pea üldse ei mäleta ma, et mõni parlamendiliige ise niimoodi miskit uurinuks, et sõna edasi viia ja teoks teha.

Täna Traps raporteeriski, et meie viimane mure (kuna eelnõu toppas pikalt) muudatuste jõustumise tähtajast leevenes - tuleva aasta jaanuarist lükati see juulisse. Minister Lang oli nõus olnud ja puha. Teisele lugemisele vist täna veel ei saadetud ja muud arutatut ma ei tea (alles tänavu ärganud korteriühistud olid väga vastu paarile punktile), aga no see ON kaasamine praegu, olgu või vana tutvuse ehk rahvasaadiku ühenduste-tausta tõttu, ent ega EMSLil ja Rohelistel seal mingit oma agendat polnud ju, puhas avalik huvi. Ja me ei pidanud saatma ühtegi ametlikku kirja, tegema pikette, istuma ja õiendama koosolekuil - mis on ju senine tavapraktika, et otsused paremad tuleks. Müsteeriumiks jääb siiani, kuidas selle pea 1,5 aasta jooksul, mil eelnõud ette valmistati, korteriühistute liit sellest kusagilt ei kuulnud.

Kommentaare ei ole: