kolmapäev, 4. märts 2009

eit is coming back

Poleks Arengu Kunn (Ära vt Arengufond ega innovatsiooniaasta) omiku terkus muhedalt Ernesaksast pajatanud, arvanuks ma päev otsa uudistest üsna eemal veetnuna õhtul ETVd avades, et sõda ongi lahti ja Teeme Ära 2009 tuleb hoopis veel üks laulupidu, et erakondi lepitada. Igal pool ketras "Mu isamaa on minu arm", IRL sõimas, et Kesk ei tohi Vilmsi nime kasutada, Kesk, et IRL mõnitab Tõnissoni ja mõlemad nii uljalt, et härrad võiks hauas elektrit toota, kui nad päriselt ka nii palju pöörleks nagu pressiteadetes unnati.

Siis Ilves. Pidi nagu EP valimised välja kuulutama a kaotas vist kõne ära ja sõimas erakondi aint; Savisaar sõimas järgmises uudises ajakirjanikke ja mis nüüd Foorumis tuleb, ei julge ma hästi kuulatagi. Õnneks Simmist, aga kindlasti leiab sellestki juhtimist politikaanliku aspekti.

Veel sümptomeid. Ise veetsin siis päeva Minski poe juures (ärge küsige, miks) reklaami võtetel, kus tuli kaheksakümnendaid etendada ja õues võttis meie juurde improviseeritud järjekorda ikka mitu raksu kohalikke möödakäijaid, ehkki kõrval oli posu prosesid, igast sirme, meeskond, kaamera, Volga, mosse, RAF, Riga võrr jne.

Me ei old esimese vanamuti puhul ise ka kindlad, ega ta üks statistidest pole, kuna sobisid nii olek, riided kui punased huuled, aga Selveri kilekott reetis, et ta ei tulnud päriselt meie rekvisiitorite-meikarite toast! Järgmine oli nt kogenud vene tädide tandem, kellest üks võttis kohe sappa ja teine tuli ukse juurde uurima, mida siis antakse. Nagu polekski viimased ligi 20 aastat poed kaupu täis olnud! (ja Minski pood juba aastaid kinni). Vähemalt hea teada, et rasketel aegadel on inimestel refleksid säilinud. Ja osadel vanainimestel ka huumorimeel, meie trupis oli täitsa mitu positiivset pätsikest, kes pidasid pika päeva vapralt vastu ja itsitasid ise ka nende üle, kes aplalt ligi tikkusid, ilmselt paar suhkrutalongi igaks juhuks veel vanast ajast taskus...

Üks massistseenis üles astuma tulnud proua tõmbas aga kohe hommikul uttu, tänitades, et tema ei teadnud, et terve päev läheb, temal on kiire ja "see ei tasu end lihtsalt ära". Mis arvutused ta peas liikusid, ei julge arvatagi. Tasu me ju ei saanud, mina läksin, sest sõbrad kutsusid (kuigi pidanuks palju tööd tegema, aga ammu sai lubatud).

Aga see Siseministeeriumi moodi "Drang nach osten" mulle meeldib. Ei näe ühtki alternatiivi ega muud võimalust, kuidas seda teha. Nii palju kui lehti näha jõudsin, oli kohe hea meel, et kallid koalitsioonipartnerid kohe kogupauku ei andnud, ainult opositsiooni käitus... endale kohaselt. EMSLi töö oleks ka ikka kõvasti lihtsam, kui omavalitsusi kaks kordagi vähem oleks, 10x vähem on puhas rõõm! 

Argumendiks ehk vaid üks sõna - külad! Aktiivsemad elanikud, organiseerunumad külad, ise enda elu korraldamine ja probleemide lahendamine, kaasatud olemine, koostöö naabritega jne jne ning pole mingit vahet kui kaugel teist füüsiliselt see pagana vallamaja on. Ega kilomeetrid teie identiteeti hoia ega arenda. Nagunii ei sallinud te valitsejaid seni, ei hakka armastama ka tulevikus kilomeetri ega 50 km kaugusel. Võtke end ja hoidke kokku ning oletegi õnnelikumad! Mis mul siit linnast hea rääkida, muidugi, aga oleme valmis aitama oskuste ja kogemuste vahetamisega, kuna kõik jamad tulevad ju ainult suhtlemisprobleemidest, mitte maa- ja linnaelu kardinaalsetest erinevustest. Meil tahetakse ju ka linnaosi ära kaotada! :)

Kommentaare ei ole: